Leta i den här bloggen

lördag 8 november 2014

Glutenfri butterkaka

Underbart god och saftig glutenfri butterkaka med vaniljkräm. En härlig och lite lyxigare variation på kanelbullar. Butterkaka går utmärkt att frysa in, men vänta i så fall med glasyren tills den ska ätas. Tänk på att receptet ger två butterkakor, halvera det om du bara vill baka en.

Glutenfri butterkaka (2 st)
50 g röd jäst
5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1 uppvispat ägg
ca 12 dl (720 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Vaniljkräm:
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk maizena
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Ev. glasyr (ca 2 dl florsocker + 2 msk vatten)

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med mjölken i en bunke.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser till degen (spara någon deciliter mjölmix till utbakningen) och arbeta degen med degkrokar i ca 10 minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Dela den i två delar. Arbeta in mer  mjölmix om degen är kladdig, men inte mer än nödvändigt.
6. Kavla ut varje del till en rektangulär platta.
7. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och kanel till fyllningen och bred ut hälften av den på varje degplatta.
8. Rulla ihop plattan från långsidan och skär varje rulle i 12 bitar.
9. Ställ bitarna från varje rulle med snittytan upp i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. De får inte stå för tätt eftersom de behöver utrymme att jäsa.
10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
11. Vispa ihop äggulor och socker till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt maizenan under vispning. Vispa i grädde och mjölk. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsockret.
12. Spritsa ner en klick vaniljkräm i mitten av varje bulle och mellan bullarna om det blir kräm över.
13. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
14. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna.
15. Blanda eventuellt en glasyr av florsocker och vatten och ringla den över butterkakorna.


2 kommentarer:

  1. Jag testade detta recept men det blev inge bra alls tyvärr. Degen vart aldrig riktigt smidig och smaken påminde mer om sockerkaka än butterkaka tyvärr. Men allt går ju ner :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att det inte blev bra. Vet inte riktigt vad som kan ha gått fel, det är ju ett recept på vanliga kanelbullar som man lägger i form och fyller med vaniljkräm så det borde smaka kanelbullar och inte sockerkaka. Men sockerkaka är ju inte så dumt det heller :) Bättre lycka nästa gång!

      Radera