Leta i den här bloggen

torsdag 18 juni 2015

Glutenfritt morotsbröd

Det här är ett bröd som jag blev riktigt nöjd med, det är nog faktiskt ett av de godaste brödrecepten jag någonsin skapat. Brödet blir mjukt men med en lite hårdare skorpa. Morötterna ger saftighet, fibrer och fin färg och brödet har en djup och lite nötig god smak.

Glutenfritt morotsbröd
25 g jäst
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
1 msk krossade linfrön
1/2 dl solroskärnor
2 dl rivna morötter
2 dl havregryn (ren havre)
4 dl glutenfri havremjölmix (Provena blå)
1 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen smidig med degkrokar i ca 5 minuter.
5. Forma degen till ett bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
8. Pensla med sirapsvatten (ca 1 msk mörk sirap blandat med 2 msk vatten) direkt när brödet tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

4 kommentarer:

  1. Jag vill bara säga -tack- för detta recept, vilket skänkt mig hopp och framtidstro inför min färd genom den glutenfria världen! Utsökt bröd med magisk skorpa. Bakar detta till vardags och använder mixwellmjölet som går lika bra. Trädgårdsplockade äpplen istället för morötter är inte dumt kan jag lova. Rekommenderar att låta havregrynen svälla ihop med fiberhusksjästen för en smidigare deg. Tack igen! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra att du gillar receptet och tack för tipset med äpplen, det ska jag prova! /Anneli

      Radera
  2. Om man inte får tag på havremjölmix Provena blå, kan man använda något annat istället?��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Caroline! Det går bra att använda vanlig glutenfri mjölmix också. Lycka till!

      Radera