Leta i den här bloggen

söndag 28 juni 2015

Glutenfri brödfläta

Fint och mycket gott bröd. Degen blir lätthanterlig och går lätt att forma till en fläta.

Glutenfri brödfläta (2 st)
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 litet ägg
1 dl pofiber
ca 10 dl (600 g) glutenfri mjölmix
Ägg, vallmo- och sesamfrön till garnering

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll lite av vätskan över jästen. Vispa tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt resten av vätskan och vispa ner fiberhusken. Låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner resterande ingredienser och arbeta degen väl med degkrokar i minst 5 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är kladdig. Dela degen i två delar och varje del i tre delar. Rulla ut till ca 50 cm långa längder. Fläta samman längderna till två flätor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön och sesamfrön.
9. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen i 250 graders ugnsvärme. Sänk värmen direkt till 200 grader och grädda i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 26 juni 2015

Vinnaren är...

Nu är tävlingen om avgjord! Det har inte varit lätt att utse en vinnare, men den lyckliga vinnaren av kokboken "Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk" av Mekto Ganic är GERDA WALTERSSON.

Maila din adress till glutenfriagodsaker@outlook.com så kommer vinsten på posten.

Tusen tack till alla deltagare för bra och fantasifulla tävlingsbidrag. Håll utkik på bloggen efter fler tävlingar i framtiden!


torsdag 25 juni 2015

Glutenfria hålkakor

Saftiga och luftiga hålkakor med god brödsmak, en riktig favorit vid frukostbordet!

Glutenfria hålkakor (2 st)
50 g jäst
4 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl rapsolja
2 msk mörk sirap
1 1/2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 dl pofiber
7 1/2 dl (450 g) glutenfri mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med lite av mjölken.
3. Tillsätt resten av mjölken och fiberhusken. Låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i 5-10 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjölmix om degen är för kladdig. Dela degen i två delar. Rulla varje del till en boll och platta till dem till 1-2 cm tjocklek. Stansa ut ett hål i mitten med ett runt mått eller ett litet glas.
7. Lägg hålkakorna (och "hålen") på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
8. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
9. Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader 15-20 minuter.

tisdag 23 juni 2015

Glutenfri jordgubbsrulltårta

Rulltårta är så enkelt att baka och ändå så fantastiskt gott. Fyll den med din favoritsylt eller något annat som du gillar. Jag har turen att ha en syster som gör världens godaste jordgubbssylt, så det är ingen tvekan om vad jag helst fyller min rulltårta med till sommaren. Köpt jordgubbssylt eller färska jordgubbar mosade med lite socker går naturligtvis också alldeles utmärkt att använda.

Glutenfri jordgubbsrulltårta
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1-2 dl jordgubbssylt

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda ihop potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
3. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
4. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 5 minuter.
5. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
6. Dra bort papperet som kakan gräddats på.
7. Bred på sylten och rulla ihop till en rulltårta. Skär i bitar när kakan svalnat.

måndag 22 juni 2015

Glutenfria havre- och solrosfrallor

Goda frukostfrallor med solrosfrön och havre, som ger fibrer och en lite nötig smak.

Glutenfria havre- och solrosfrallor (ca 15 st)
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk fiberhusk
2 msk olja
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 dl yoghurt eller kesella
1 dl solrosfrön
4 dl havregryn (ren havre)
2 dl majsmjöl
5 dl havremjölmix (Provena blå)

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet.
3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. Använd två skedar och klicka ut den kladdiga degen till bullar på plåtar med bakplåtspapper. Fukta eventuellt händerna med vatten och forma till bullarna.
7. Låt jäsa i 30 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö över havregryn och solrosfrön.
9. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

torsdag 18 juni 2015

Glutenfritt morotsbröd

Det här är ett bröd som jag blev riktigt nöjd med, det är nog faktiskt ett av de godaste brödrecepten jag någonsin skapat. Brödet blir mjukt men med en lite hårdare skorpa. Morötterna ger saftighet, fibrer och fin färg och brödet har en djup och lite nötig god smak.

Glutenfritt morotsbröd
25 g jäst
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 msk hela linfrön
1 msk krossade linfrön
1/2 dl solroskärnor
2 dl rivna morötter
2 dl havregryn (ren havre)
4 dl glutenfri havremjölmix (Provena blå)
1 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen smidig med degkrokar i ca 5 minuter.
5. Forma degen till ett bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
8. Pensla med sirapsvatten (ca 1 msk mörk sirap blandat med 2 msk vatten) direkt när brödet tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 16 juni 2015

Tävling!

Nu har du chansen att vinna den inspirerande kokboken "Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk" av Mekto Ganic. Boken innehåller härliga recept på allt ifrån pajer, pasta och grytor till sallader och röror, allt lagat med naturligt glutenfria ingredienser. Recepten är nyttiga och enkla att laga och alla recept har mjölkfria alternativ.

Det här är Mekto Ganics andra bok, hon har tidigare gett ut bakboken "Bröd och kakor - baka utan gluten". Förutom kokboksförfattare arbetar Mekto även som kostrådgivare, receptutvecklare, matstylist och formgivare och har många järn i elden. En inspirerande kvinna som är en förebild för mig och många andra i den glutenfria branschen. Så ta chansen och var med och tävla om hennes senaste kokbok!

Allt du behöver göra för att vinna är att svara på följande frågor i kommentarsfältet nedan:
1. Vad skulle du önska att Mekto Ganics tredje bok inriktade sig på? 
2. Vilket är ditt favoritrecept på min blogg? 

Tävlingen pågår fram till den 25 juni och vinnaren annonseras här på bloggen samt på Facebook och Instagram. Glöm inte att skriva ditt namn!

Följ mig gärna på instagram och gilla mig på facebook för att ta del av de senaste uppdateringarna här på bloggen.

Lycka till!