Imorgon är det nyårsafton. Ostflarn är ett gott, enkelt och uppskattat tilltugg till tex champagne. Jag tycker att det är godast att använda en smakrik ost som parmesan eller västerbotten. Gott nytt år!
Glutenfria ostflarn (ca 20 st)
3 dl riven ost
Pinjenötter
1. Lägg den rivna osten i små högar på två plåtar med bakplåtspapper.
2. Lägg några pinjenötter på varje osthög.
3. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 8 minuter, tills flarnen ser fina ut. Låt svalna och lossa sedan försiktigt flarnen från plåten med en stekspade.
Leta i den här bloggen
onsdag 30 december 2015
onsdag 23 december 2015
Rocky road med daim
En variant på det populära godiset rocky road men här har jag ersatt dumle, jordnötter och marshmallows med hackad daim. Otroligt gott och en favorit till jul.
Rocky road med daim
400 g choklad
25 g smör
1 burk (ca 400 g) sötad kondenserad mjölk
2 dubbeldaim
1. Smält chokladen tillsammans med smöret.
2. Tillsätt kondenserad mjölk och blanda till en jämn smet.
3. Hacka daimen grovt och rör ner den i smeten.
4. Bred ut smeten i ett ca 2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper. Ställ kallt.
5. Skär i bitar när chokladen stelnat.

400 g choklad
25 g smör
1 burk (ca 400 g) sötad kondenserad mjölk
2 dubbeldaim
1. Smält chokladen tillsammans med smöret.
2. Tillsätt kondenserad mjölk och blanda till en jämn smet.
3. Hacka daimen grovt och rör ner den i smeten.
4. Bred ut smeten i ett ca 2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper. Ställ kallt.
5. Skär i bitar när chokladen stelnat.
Glutenfritt marknadsgodis
Marknadsgodis, marknadsnougat eller torgfia... Det här populära godiset har många namn men alla syftar på de goda godisbitarna som man ofta kan köpa på marknader. Här har jag skapat ett glutenfritt recept på denna favorit.
Glutenfritt marknadsgodis (ca 40 st)
60 g smör
245 g (2 3/4 dl) strösocker
90 g (knappt 1 dl) vatten
150 g (ca 2 1/2 dl) glutenfri mjölmix
120 g (2 dl) florsocker
30 g (ca 1/2 dl) kakao
1. Blanda smör, strösocker och vatten i en kastrull.
2. Koka upp och låt koka i 2-3 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ihop med sockermassan.
4. Bred ut den tjocka smeten i ett ca 1-2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper. Låt svalna och skär sedan i bitar.
Glutenfritt marknadsgodis (ca 40 st)

245 g (2 3/4 dl) strösocker
90 g (knappt 1 dl) vatten
150 g (ca 2 1/2 dl) glutenfri mjölmix
120 g (2 dl) florsocker
30 g (ca 1/2 dl) kakao
1. Blanda smör, strösocker och vatten i en kastrull.
2. Koka upp och låt koka i 2-3 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ihop med sockermassan.
4. Bred ut den tjocka smeten i ett ca 1-2 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper. Låt svalna och skär sedan i bitar.
tisdag 22 december 2015
Glutenfria saffransbullar med choklad
Underbara saffransbullar med bitar av mörk choklad.
Glutenfria saffransbullar med choklad (ca 40 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g mörk choklad
Uppvispat ägg till pensling
1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
4. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
5. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
8. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
9. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje degplatta. Hacka chokladen grovt och strö den över fyllningen.
10. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.
11. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
13. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.
Pudra över florsocker innan servering.
Glutenfria saffransbullar med choklad (ca 40 st)
50 g röd jäst

150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g mörk choklad
Uppvispat ägg till pensling
1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
4. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
5. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
8. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
9. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje degplatta. Hacka chokladen grovt och strö den över fyllningen.
10. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.
11. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
13. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.
Pudra över florsocker innan servering.
måndag 21 december 2015
Glutenfria pepparkaksmuffins
Saftiga och goda muffins med smak av pepparkaka och lingon. Kryddorna går att ersätta med 2 1/2 tsk färdig pepparkakskrydda.
Glutenfria pepparkaksmuffins (ca 20 st)
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk fiberhusk
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 dl lingonsylt
1 1/2 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix
1. Vispa ihop smör och socker med elvisp.
2. Knäck i äggen ett i taget och vispa till en fluffig smet.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
4. Klicka ut smeten i muffinsformar.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 15-20 minuter.
söndag 20 december 2015
Glutenfria tjocka pepparkakshjärtan
Lite tjockare pepparkakor som blir krispiga på ytan och lite mjuksega och goda inuti.
Glutenfria tjocka pepparkakshjärtan (ca 30 st)
50 g smör
1/4 dl strösocker
1/4 dl farinsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
3 msk kallt vatten
1 litet ägg
1/2 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix
Ägg och pärlsocker till garnering
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Koka upp och ta av kastrullen från plattan.
3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
7. Ta fram degen ur kylskåpet en stund innan den ska bakas ut.
8. Rulla degen till en rulle lika tjock som ett litet hjärtformat pepparkaksmått. Skiva rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stansa ut hjärtan med pepparkaksmåttet och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.
Glutenfria tjocka pepparkakshjärtan (ca 30 st)

1/4 dl strösocker
1/4 dl farinsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
3 msk kallt vatten
1 litet ägg
1/2 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix
Ägg och pärlsocker till garnering
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Koka upp och ta av kastrullen från plattan.
3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
7. Ta fram degen ur kylskåpet en stund innan den ska bakas ut.
8. Rulla degen till en rulle lika tjock som ett litet hjärtformat pepparkaksmått. Skiva rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stansa ut hjärtan med pepparkaksmåttet och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.
lördag 19 december 2015
Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting
Saftiga rutor med mandelmassa och saffran toppade med en sötsyrlig lingonfrosting.
Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting (ca 30 st)
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
130 g grovriven mandelmassa
2 ägg
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 msk kokhett vatten
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mandelmjöl
3 dl glutenfri mjölmix (tex Semper fin mix)
Lingonfrosting:
50 g rumsvarmt smör
200 g cream cheese
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
2 dl frysta lingon
1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt mandelmassan och rör ner äggen, ett i taget.
3. Lägg saffranet i en liten kopp och häll över det kokheta vattnet. Låt dra i ca 10 minuter.
4. Tillsätt saffran och gräddfil till smeten.
5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
6. Häll smeten i en form (ca 25x30 cm) klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
8. Blanda smör, cream cheese och vaniljsocker till frostingen i en bunke. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa krämigt med elvisp.
9. Blanda ner 1 dl av lingonen och vispa lite till.
10. Bred frostingen över kakan och strö över resterande lingon. Skär i rutor.
Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting (ca 30 st)

2 1/2 dl strösocker
130 g grovriven mandelmassa
2 ägg
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 msk kokhett vatten
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mandelmjöl
3 dl glutenfri mjölmix (tex Semper fin mix)
Lingonfrosting:
50 g rumsvarmt smör
200 g cream cheese
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
2 dl frysta lingon
1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt mandelmassan och rör ner äggen, ett i taget.
3. Lägg saffranet i en liten kopp och häll över det kokheta vattnet. Låt dra i ca 10 minuter.
4. Tillsätt saffran och gräddfil till smeten.
5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
6. Häll smeten i en form (ca 25x30 cm) klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
8. Blanda smör, cream cheese och vaniljsocker till frostingen i en bunke. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa krämigt med elvisp.
9. Blanda ner 1 dl av lingonen och vispa lite till.
10. Bred frostingen över kakan och strö över resterande lingon. Skär i rutor.
Foto: Thomas Hjertén (Tidningen Baka Glutenfritt)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)