Leta i den här bloggen

lördag 10 januari 2015

Glutenfri morotskaka

Här kommer mitt bästa recept på glutenfri morotskaka. Den saftiga kakan får en lite kryddig smak som balanseras upp av den lena och söta frostingen.

Glutenfri morotskaka
2 ägg
2 dl råsocker (eller strösocker)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 krm salt
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl rismjöl
1 dl rapsolja
3 dl grovrivna morötter
Smör och mandelmjöl till formen

Frosting:
60 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g cream cheese

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt olja och rivna morötter och blanda till en jämn smet.
4. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med mandelmjöl. Häll smeten i formen. 
5. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig.
6. Låt kakan svalna.
7. Vispa ingredienserna till frostingen krämigt och bred frostingen över kakan.

3 kommentarer:

  1. Hej, gjorde din morotskaka igår och tyvärr blev den inte alls bra :-( Den blev väldigt söt och dessutom låg och kletig, den kändes underbakad trots att jag testade med sticka vid 45 minuter och den verkade klar. Jag bytte ut 1 dl strösocker mot rårörsocker som har större kristaller och fick därför vispa äggen mycket längre så kristallerna skulle smälta. Kan jag ha vispat fööör länge? Den kändes liksom oljig. Jag har lyckats med alla dina recept som jag provat så jag blev lite besviken, vad kan ha blivit fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad synd att den inte blev bra. Morotskakan är ett av mina absoluta favoritbakverk och något som jag bakar ofta. Svårt att säga vad som kan ha gått fel. Vispar man för länge så kan kakan sjunka ihop. Mätte eller vägde du ingredienserna? Jag brukar väga för att få exakt resultat (hur mycket en deciliter väger står ofta på paketen). Du kanske hade väldigt stora morötter annars och fick med mycket vätska därifrån. Hoppas att du törs prova igen för den är verkligen god när man lyckas. Lycka till!

      Radera
    2. Tack för svar! Jag tror jag vispade äggen för länge. Kakan reste sig först jättefint i ugnen och sen sa det bara poff så hade den sjunkit ihop i mitten. Det var svårt att mäta rivna morötterna i dl tyckte jag, så kanske blev det för mycket morot och alltså för mycket vätska? Jag mätte ingredienserna, ska kolla viktmått på förpackningen nästa gång och väga.

      Radera