Leta i den här bloggen

tisdag 4 mars 2014

Digestivekex

Digestive är definitivt mitt favoritkex; det är gott med ost på, som botten i cheesecakes och banoffeepaj, att smula över glass eller bara äta som det är. Det finns glutenfria digestivekex att köpa, men de här är godare tycker jag. De smakar inte exakt som "vanliga" digestivekex, men de är spröda och har en god havresmak.

Glutenfria digestivekex (40 st)
3 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
1 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl (150 g) Finax grov mjölmix
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl mjölk

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
2. Tillsätt matfettet och blanda till en grynig massa. 
3. Häll på mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen ligga kallt en stund så blir den lättare att kavla ut. 
4. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Stansa ut kex med ett runt kakmått, jag använde ett med 6 cm i diameter. Lägg kexen på plåtar med bakplåtspapper. 
5. Grädda i 200 grader ca 12 minuter.

4 kommentarer:

  1. Tack för supergoda digestivekex. Lagom söta och perfekta till ost. Ska prova göra cheesecake med dem. Det kan inte misslyckas.
    Maria i Luleå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria! Tack för din kommentar, vad roligt att du gillar digestivekexen. De passar utmärkt till cheesecake också, lycka till!

      Radera
  2. Älskar dessa kex! Men bakar nu endast på rena mjöler, kan man byta ut mixen tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maya!
      Vad roligt att du gillar kexen! Jag har inte provat att baka med rena mjöler, jag kan tänka mig att degen kan bli lite svårare att kavla men prova i så fall att tillsätta lite fiberhusk eller pofiber för att få en deg som är lättare att hantera. Lycka till!
      /Anneli

      Radera