Leta i den här bloggen

söndag 21 september 2014

Glutenfri guldkaka

Guldkaka är en sockerkaka gjord på äggulor, perfekt att baka när man t ex har gjort maränger (eller som i mitt fall budapestrulle) och har några äggulor över. Jag gjorde en kakan glutenfri genom att ersätta vetemjölet med maizena, mjölmix och lite fiberhusk för att få den saftigare. Kakan blir vackert guldgul och jättegod.

Glutenfri guldkaka
4 äggulor
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl maizena
1 3/4 dl glutenfri mjölmix
1 tsk fiberhusk
75 g smör
1 dl mjölk

1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
3. Smält smöret, tillsätt mjölken och koka upp.
4. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med vätskan i äggsmeten och rör smeten slät.
5. Häll smeten i en smord sockerkaksform.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp på galler. Låt svalna under formen så håller den sig saftig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar