Leta i den här bloggen

måndag 16 februari 2015

Glutenfria semmelmuffins

Semmelmuffins är ett snabbare och enklare alternativ till den traditionella semlan och det smakar nästan precis som vanliga semlor, kanske till och med lite godare!

Glutenfria semmelmuffins (6 stora/12 mindre)
125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl (45 g) mandelmjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 dl (120 g) glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker
1 tsk fiberhusk
2 tsk stött kardemumma
1 1/2 dl mjölk

Fyllning:
150 g mandelmassa
Inkråmet från muffinsarna
1 tsk vaniljsocker
ca 1/2 dl mjölk eller grädde

Garnering:
3 dl vispgrädde
Florsocker

1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare någon minut. 
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten växelvis med mjölken. 
4. Fördela smeten i muffinsformar, gärna placerade i en muffinsplåt. 
5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter för normalstora muffins. Känn med en sticka att de är torra innan du tar ut dem. Låt svalna.
6. Ta bort muffinsformarna och skär av toppen på muffinsarna. Stansa eventuellt ut ett hjärta eller skär locket till önskad form.
7. Gröp ur lite av inkråmet på muffinsarna. Blanda det med grovriven mandelmassa, vaniljsocker och mjölk eller grädde. Tillsätt mer vätska om du vill ha en lösare massa.
8. Fyll muffinsarna med massan.
9. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den på muffinsarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

2 kommentarer:

  1. Jättegoda, gjorde dessa idag. Det blev 12 stora av en sats... :-) Använde Semper mix och litegrann fin mix. Vilken mjölmix brukar du använda? Mixer är ju så olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Ja det beror kanske på hur man definierar stora ;) Jag använder oftast Semper mix när jag bakar.

      Radera