Leta i den här bloggen

tisdag 7 oktober 2014

Glutenfri morotslimpa

Morot ger fin färg, god smak och saftighet till det här fantastiska brödet. Frön bidrar med mineraler, nötig smak och tuggmotstånd. Det här är definitivt ett av mina favoritbröd.

Glutenfri morotslimpa
25 g jäst
1 dl mjölk
3 dl vatten
1 msk fiberhusk
1 dl fibrex
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1/4 dl linfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
2 dl rivna morötter
2 dl glutenfria havregryn
5-6 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax röda
Frön till dekoration

1. Värm vätskan till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan.
3. Tillsätt fiberhusk och låt stå i ca 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser (den mindre mängden mjölmix om du rivit morötterna i förväg och det är torrt, den större mängden för blötare morotsriv) och arbeta degen ordentligt i minst 5 minuter.
5. Häll den lösa degen i en smord avlång bakform och strö över frön till dekoration.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar