Leta i den här bloggen

söndag 14 december 2014

Glutenfritt bröd med julmust

Ett spännande och välsmakande julbröd som får vörtkaraktär av julmust och kryddor. Underbart att äta med julskinka och senap.

Glutenfritt bröd med julmust
2 dl havregryn
1/2 dl fibrex
1 tsk mald pomerans
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 tsk brödkryddor (anis och fänkål)
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
5 dl glutenfri mjölmix (gärna grov)
1 dl russin
4 dl julmust

1. Blötlägg russinen i lite vatten i minst 10 minuter. Det ger ett saftigare bröd.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt russin och julmust. Blanda till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord brödform.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

4 kommentarer:

  1. Som jag fattat det så innehåller julmust gluten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Julmust är glutenfritt, se svar på kommentaren nedan.

      Radera
  2. Finns det glutenfri julmust?
    Bra sida för övrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja all julmust klassas som glutenfri enligt livsmedelsverkets. Julmust framställs vanligtvis från korn som innehåller gluten men det försvinner under framställningsprocessen. Enligt livsmedelsverket så klassas julmust som glutenfritt, därför att man inte kunnat påvisa gluten vid undersökningar. Det här finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida: "Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men inte kunnat hitta gluten. Livsmedelsverket har även analyserat det maltextrakt som används vid framställning av de flesta julmustsorter. Inte heller i maltextraktet påvisades gluten."

      Radera