Leta i den här bloggen

torsdag 5 mars 2015

Glutenfri pärontoscapaj

Supergod paj med söta päron täckta med seg och knäckig toscasmet. Till toscasmeten använde jag cane syrup som är en mörk sirap gjord på rörsocker. Den ger en fyllig smak med en mjuk ton av lakrits. Det går också minst lika bra att använda vanlig ljus sirap.

Glutenfri pärontoscapaj
1 burk (415 g) konserverade päronhalvor i light syrup (Del Monte)

Pajdeg:
125 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
3 1/2 dl glutenfri mjölmix

Toscasmet:
75 g smör
1 dl cane syrup
2 msk maizena
2 msk mjölk
100 g mandelspån

1. Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ kallt i minst 15 minuter.
2. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter.
3. Skär päronhalvorna i bitar och fördela dem i pajskalet.
4. Blanda ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat.
5. Bred toscasmeten över päronbitarna.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter, tills toscan blivit gyllenbrun.

Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar