Pizzabotten med xantangummi (1 plåt)

2 dl vatten (37 grader)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk xantangummi
5 dl (300 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1. Rör ut jästen med vattnet i en bunke.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen med degkrokar i ca 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord eller direkt på ett bakplåtspapper och kavla ut till en platta stor som en plåt eller flera mindre pizzabottnar om du föredrar det.
5. Lägg över bottnen på en plåt.
6. Bred på tomatsås och lägg på valfri pizzatopping.
7. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 10-15 minuter, tills kanterna fått fin färg.
Vad gott det ser ut! Det måste jag testa. Var hittar man xantangummi?
SvaraRaderaHar du provat att göra pizzabotten på något annat mjöl än glutenfri mjölmix, tex mandelmjöl, bovetemjöl...?
Xantangummi finns på vissa välsorterade matbutiker eller på nätet. Jag köper från goodstore.se. Jag har bara provat att göra pizzabotten på mjölmix, tycker att det blir gott och fungerar bra.
RaderaRiktigt bra recept. Ett tips är att kavla ut degen innan jäsning och låta den jäsa klart på plåten. Ingen risk att den inte orkar jäsa upp i ugnen med pizzaingredienser på!
SvaraRadera