Leta i den här bloggen

fredag 28 augusti 2015

Glutenfri smulpaj med blåbär

Blåbärspaj är något av det bästa som finns enligt mig och det här receptet med smuldeg är en riktig favorit. Jag använder havregryn i smuldegen eftersom det ger en god smak samtidigt som degen blir smuligare och dessutom lite nyttigare. Flingsaltet ovanpå kan verka konstigt men våga prova, det ger en extra dimension till pajen!

Glutenfri smulpaj med blåbär
5 dl blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Smuldeg:
2 dl havregryn (ren havre)
3 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g rumsvarmt smör
Flingsalt att strö över pajen

1. Lägg blåbären i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.
2. Strö över potatismjöl och strösocker och blanda runt lite.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke.
4. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in det med en gaffel eller med fingrarna till en smulig deg.
5. Fördela degen över blåbären. Strö över lite flingsalt.
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.

Servera pajen varm med vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar