Mjukt och luftigt matbröd bakat på naturligt glutenfria mjöler som ger extra protein, fibrer och fyllig smak. Valnötterna går att byta ut mot hasselnötter eller frön. Tänk på att arbeta degen så lite som möjligt efter jäsningen så blir brödet luftigt och fint.
Naturligt glutenfria valnötsrutor (ca 8 st)
25 g jäst
1 dl mjölk
3 dl vatten
1 msk fiberhusk
1 tsk flingsalt
1/4 dl flytande honung
1/4 dl olivolja
2 dl havregryn (ren havre)
2 dl kikärtsmjöl
4 dl durramjöl
50 g (ca 1 dl) grovhackade valnötter
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vätskan till 37 grader och lös upp jästen med vätskan.
3. Vispa ner fiberhusk och låt stå i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i ca 10 minuter.
5. Strö över lite durramjöl och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
6. Stjälp upp den lösa degen på ett bakbord mjölat med durramjöl. Strö över lite durramjöl och forma degen till en rulle. Platta till den och skär i bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 225 grader. Grädda i 10 minuter.
Havregryn räknas tyvärr inte som naturligt glutenfria, trots att havre i sig är naturligt glutenfritt.. :/
SvaraRaderaHej, tror du man kan göra dessa med mindre jäst och kall degvätska och låta dem jäsa i kylen över natten?
SvaraRaderaMed vänlig hälsning Cissi
Hej Cissi! Det borde gå alldeles utmärkt att ta halva mängden jäst och låta det kalljäsa över natten. Lycka till! /Anneli
Radera