Leta i den här bloggen

torsdag 28 januari 2016

Glutenfri semmelkladdkaka

Fullkomligt ljuvlig kladdkaka med mandelmassa och kardemumma som toppas med grädde. Enkelt och lättbakat alternativ till den traditionella semlan.

Glutenfri semmelkladdkaka
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g mandelmassa
25 g (ca 1/2 dl) mandelmjöl
80 g (ca 1 1/2 dl) rismjöl (går att ersätta med glutenfri mjölmix)

Topping:
3 dl vispgrädde
Florsocker

1. Smält smöret.
2. Rör ihop ägg och strösocker.
3. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner i smeten tillsammans med vaniljsocker och salt.
4. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten.
5. Tillsätt mandel- och rismjöl och rör sist ner det smälta smöret.
6. Blanda till en jämn smet.
7. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Låt svalna.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på kakan. Avsluta med att pudra över florsocker.

6 kommentarer:

  1. Skulle du säga att 2 tsk kardemummakärnor motsvarar 2 tsk mald kardemumma?

    SvaraRadera
  2. Tror du att den går att frysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta sent svar! Ja den borde gå bra att frysa men blir nog inte lika kladdig efter upptining. /Anneli

      Radera
  3. Jag gjorde denna förra året och var supernöjd. :) Det blir samma i år med vispad kokosmjölk grädde.

    SvaraRadera