Första advent närmar sig med stormsteg och äntligen får jag börja julbaka! Det är min första jul som glutenintolerant och det ska bli riktigt spännande att experimentera fram glutenfria recept på alla mina julfavoriter.
Lussekatter är ett måste i juletid och jag hade räknat med att behöva testa mig fram flera gånger, men otroligt nog så blev det fantastiska lussekatter redan på första försöket. Det här receptet ger saftiga, luftiga och goda bullar med en härlig saffranssmak. Ett knep för att få saftiga lussekatter är att blötlägga russinen i vatten innan garnering, då drar de inte ut någon vätska ur degen. Ett annat knep som jag brukar använda för att få fina lussekatter är att pensla dem efter gräddningen istället för före. Jag penslar med ägg för att få dem blanka och mjölk om jag vill ha dem lite mattare. Jag gillar kardemumma och tycker att det är gott tillsammans med saffran, men gillar man inte det går det att utesluta. Lycka till med julbaket!
Glutenfria lussekatter med kesella (ca 40 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran (Apotekets ger mest smak)
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
ca 10 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
(spara ca 1 dl till utbakningen)
Pensling och garnering:
1-2 dl russin (80 st)
1 uppvispat ägg eller mjölk
1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
2. Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
3. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
4. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
5. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
11. Tryck ner russin i lussekatterna.
12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
13. Pensla med uppvispat ägg eller mjölk direkt efter gräddningen. Låt svalna på galler under bakduk.
Hej och tack för en jätteinspirerande sida :-)
SvaraRaderaJag gillar inte riktigt lussekatter på detta vis, tycker att det blir lite torrt...men tror du att man skulle kunna göra dessa som en bulle med fyllning i?
jag är alldeles nybliven glutenbakare och känner att jag är helt lost :-)
Trevlig helg
Hej Lena! Tack för din kommentar, vad roligt att du gillar mina recept :) Man kan absolut göra degen och baka ut den med fyllning, det brukar jag också göra. Min favorit är att fylla med mandelmassa och vit choklad, se mitt recept på saffranslängder, det brukar jag även göra som vanliga bullar.
RaderaVilket superbra recept!! Lätthanterlig deg och jäste fint. Blev lite besviken när de sjönk ihop efter gräddningen men de var saftiga och goda ändå. Har du något tips på vad jag gjorde fel?
SvaraRaderaTack, vad roligt att du gillade receptet. Tråkigt att höra att de sjönk ihop efter gräddningen, den enda orsaken jag kan komma på är att de kanske inte jäste tillräckligt länge ändå innan gräddningen. Hoppas att du lyckas bättre nästa gång!
Radera