Leta i den här bloggen

fredag 28 november 2014

Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad

Saftiga och fina saffranslängder med en oemotståndlig fyllning av mandelmassa och vit choklad. Det här är en av mina favoriter till adventsfikat.

Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad (4 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran (Apotekets ger mest smak)
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
ca 10 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
(spara ca 1 dl till utbakningen)

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g vit choklad
150 g mandelmassa
Ägg och pärlsocker till garnering

1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
4. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
5. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
8. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
9. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på mitten av degplattan (en tredjedel av plattan). Hacka chokladen och riv mandelmassan grovt. Strö över choklad och mandelmassa över fyllningen.
10. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
11. Fläta längderna genom att lägga remsorna över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
12. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper.
13. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
15. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.

5 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg med mycket bra recept, har testat flera. Vill testa detta recept, verkar hur gott som helst! Hur gör du med den vita chokladen i fyllningen, ska den smältas, rivas eller hackas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar min blogg! Jag ber om ursäkt, hade missat att skriva med det i receptet, nu är det ändrat! Chokladen ska hackas :)

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Testade detta recept på saffranslängder idag och wow vilka härliga längder. Efter många års försök till att hitta saftiga recept på saffransbröd kan jag nu säga att jag funnit min favorit. Dom blev både saftiga och snygga! Jag kan verkligen rekommendera andra att prova! /Julia

    SvaraRadera
  4. Inte klart än. Skall stoppas i ugnen men det verkar lovande. Jag har haft dubbelt (minst) så mycket kardemumma (stött) och skippar chokladen. Det finns tillräckligt med socker i receptet ändå! Nästa försök skall jag byta ut lite av mixen mot mandelmjöl. Dyrare men nyttigare! Men, saffranslängder utan russin!? X-)

    SvaraRadera