Chokladmoussetårta
Mandelbotten:
100 g mandel
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
Mörk chokladmousse:
200 g mörk kvalitetschoklad, 70% kakaohalt
2 äggulor
3 dl vispgrädde
50 g mörk kvalitetschoklad, grovhackad
Vit chokladmousse:
200 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 msk konjak
1. Mal mandeln. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret lite i taget.
2. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna på formen.
4. Bred ut mandelsmeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Låt svalna och lossa sedan bottnen från formen. Ta bort bakplåtspappret och diska kanten på formen. Lägg tillbaka mandelbottnen i formen och spänn fast kanten igen.
5. Vispa grädden till den mörka chokladmoussen.
6. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
7. Rör ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt den smälta chokladen under kraftig omrörning.
8. Tillsätt den hackade chokladen och vänd ner grädden lite i taget till en jämn smet.
9. Bred chokladmoussen över mandelbottnen i formen. Ställ tårtan kallt.
10. Gör den vita chokladmoussen på samma sätt som den mörka.
11. Bred den vita chokladmoussen över den mörka på tårtan. Låt stå i kylskåp några timmar innan servering. Tårtan går också bra att förbereda någon dag i förväg och förvara i kylskåp. Ta fram tårtan ca en halvtimme innan den ska ätas.
12. Toppa med färska bär innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar