Jordgubbstårta är ett absolut måste på midsommar och något av det godaste som finns. Här har jag spetsat till tårtan med lemon curd som ger en frisk och syrlig brytning mot den söta grädden och jordgubbarna. Receptet på den glutenfria bottnen är perfekt och ger en hög, luftig och porös tårtbotten.
Glutenfri jordgubbstårta
Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri ljus mjölmix
1 tsk bakpulver
Smör och glutenfri mjölmix till formen
Fyllning:
1/2 -1 dl jordgubbssaft
2 + 4 msk jordgubbssylt
1/2 liter jordgubbar
1 dl lemon curd
2 dl vaniljkräm
4 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver
Garnering:
ca 3 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
Florsocker
1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
2. Blanda potatismjöl, mjölmix och bakpulver i en annan bunke.
3. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
4. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är helt torr innan du tar ut den. Låt svalna och dela den sedan i tre bottnar.
6. Rensa och skiva jordgubbarna till fyllningen. Vispa grädden tillsammans med socker och vaniljpulver.
7. Blanda ungefär hälften av grädden med vaniljkrämen och rör ner två matskedar jordgubbssylt. Blanda ut lemon curden med lite grädde så blir den lättare att breda ut.
8. Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat. Pensla på jordgubbssaft för att få tårtan saftigare. Bred på ett tunt lager jordgubbssylt (ca 2 msk) och sedan ett lager lemon curd. Lägg därefter på hälften av de skivade jordgubbarna så att de täcker hela bottnen och fördela hälften av jordgubbsgrädden ovanpå.
9. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa samma sak.
10. Lägg på den sista tårtbottnen och bred över den vispade grädden som inte användes till fyllningen.
11. Plasta in tårtan och ställ kallt en stund, gärna över natten så hinner den safta till sig ordentligt.
12. Vispa grädden till garnering och rensa och dela jordgubbarna i bitar. Spritsa grädden på tårtan och lägg på jordgubbarna. Pudra över lite florsocker strax innan servering.
Måste fråga vad är lemon curd?
SvaraRaderaLemon curd är en citronkräm som man antingen kan göra själv på citron, ägg, socker och smör eller köpa färdig på burk (brukar stå vid marmeladburkarna i affären). Det ger en syrlig och god twist i tårtor och andra bakverk!
Radera