Goda och saftiga bullar fyllda med len och krämig nutella. Ett utmärkt alternativ till klassiska kanelbullar.
Glutenfria nutellabullar (ca 20 st)
25 g jäst
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl vit sirap
1/4 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
1/2 uppvispat ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
ca 1 dl nutella
Pensling:
1/2 ägg uppvispat med 1 tsk vatten och en nypa salt
Pärlsocker
1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser (spara ca 1/2 dl mjölmix till utbakningen) och arbeta degen med degkrokar i ca 5 minuter.
4. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 10 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangulär platta.
6. Rör ihop smör och nutella till fyllningen och bred den över plattan.
7. Vik degen dubbel. Skär rektangeln i ca 1,5 cm breda remsor. Skär sedan ett snitt i mitten av varje remsa så att det blir som två byxben som hålls ihop längst upp. Tvinna "byxbenen" runt varandra till snurrade längder.
8. Snurra ihop de tvinnade längderna till bullar och fäst ändarna under bullarna. Lägg bullarna i bullformar på plåtar.
9. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
10. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar