Fint och mycket gott bröd. Degen blir lätthanterlig och går lätt att forma till en fläta.
Glutenfri brödfläta (2 st)
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 litet ägg
1 dl pofiber
ca 10 dl (600 g) glutenfri mjölmix
Ägg, vallmo- och sesamfrön till garnering
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll lite av vätskan över jästen. Vispa tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt resten av vätskan och vispa ner fiberhusken. Låt svälla i 10 minuter.
4. Rör ner resterande ingredienser och arbeta degen väl med degkrokar i minst 5 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är kladdig. Dela degen i två delar och varje del i tre delar. Rulla ut till ca 50 cm långa längder. Fläta samman längderna till två flätor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön och sesamfrön.
9. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen i 250 graders ugnsvärme. Sänk värmen direkt till 200 grader och grädda i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar