Leta i den här bloggen

tisdag 9 juni 2015

Naturligt glutenfri formfranska

Det här brödet är det närmaste ett perfekt bröd jag har kommit tror jag. Det är luftigt och inte det minsta torrt och smakar precis som en formfranska ska göra. Hemligheten ligger förmodligen i att jag har använt xantangummi som ger en bra konsistens och gör att brödet inte smular. Den goda smaken kommer bland annat från durramjöl som ger en god brödsmak och brödets långa jästid gör att smakerna hinner utvecklas ordentligt. Durramjöl och xantangummi finns att beställa på internet (jag brukar beställa från Goodstore) om du inte hittar det i din matbutik.

Naturligt glutenfri formfranska
20 g jäst
2 dl mjölk
3 dl vatten
2 msk olja
2 msk flytande honung
1 1/2 tsk salt
1 msk xantangummi
2 dl havregryn (ren havre)
3 dl (150 g) durramjöl
2 1/2 dl (125 g) majsmjöl
2 dl (100 g) rismjöl
Uppvispat ägg och sesam- och vallmofrön till garnering

1. Vispa ut jästen med den kalla vätskan i en bunke. Vispa ner resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i 5-10 minuter.
2. Låt degen vila i bunken i ca 15 minuter. Häll sedan över den i en smord brödform (1,5 liter).
3. Låt jäsa under bakduk i ca 3 timmar.
4. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesam- och vallmofrön.
4. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen i 225 graders ugnsvärme. Grädda i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 45 minuter. Lägg eventuellt över en bit aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg. Känn med en sticka att brödet är färdigt, stickan ska vara torr. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar