Krämig och god paj med färska nyplockade kantareller smakar ljuvligt en härlig höstdag. Jag använde hälften grov och hälften ljus mjölmix till pajskalet. Creme cheese gör pajen extra god och fyllig.
Glutenfri kantarellpaj
Pajdeg:
3 dl glutenfri mjölmix
125 g smör
ca 2 msk vatten
Fyllning:
ca 300 g kantareller
1 msk smör
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Äggstanning:
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
100 g cream cheese
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1. Mät upp mjölmixen i en skål. Lägg i det kalla smöret i bitar och arbeta ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen en en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga och ställ kallt i ca 15 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 grader i 10 minuter.
4. Ansa och skär eventuellt kantarellerna i bitar. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan kokat in. Tillsätt då smöret. Hacka löken och tillsätt även den. Stek tills all vätska kokat bort. Salta och peppra.
5. Fördela fyllningen i pajskalet.
6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll den över fyllningen i pajskalet.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg, ca 25-30 minuter.
Servera med en god sallad.
Mycket god
SvaraRadera