Att baka glutenfria baguetter trodde jag skulle bli svårt eftersom glutenfri deg ofta blir lös och lite svår att forma. Men som tur är har jag en baguetteplåt och kunde lösa problemet genom att klicka ut degen direkt på plåten. Det går säkert att klicka ut den på en vanlig plåt också, men formen blir bättre med en baguetteplåt. Genom att klicka ut degen slipper man också kladdiga händer och bakbord och spar tid. Baguetterna blev dessutom luftiga och goda och smakar precis som vanliga baguetter!
Baguetter (4 st)
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 msk fiberhusk
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
2 dl (110 g) grov glutenfri mjölmix
5 dl (300 g) ljus glutenfri mjölmix
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet och fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
3. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta den lösa degen med degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt degen vila i bunken ca 10 minuter.
5. Klicka ut den lösa degen till fyra baguetter på en baguetteplåt eller vanlig plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg ett bakplåtspapper över baguetterna och därefter en bakduk över (för att bakduken inte ska bli kladdig av degen) och låt jäsa i 45-60 minuter.
7. Sätt in baguetterna i 250 graders ugnsvärme och grädda i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 10-15 minuter, tills baguetterna känns färdiga. Ta ut och låt svalna på galler, utan bakduk för att få en frasig skorpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar