Glutenfri smörgåstårtbotten
50 g jäst
1/2 dl olja
1 dl pofiber
2 tsk strösocker
1 tsk salt
ca 8 1/2 dl glutenfri mjölmix
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.
2. Blanda ner olja och pofiber. Låt stå i 10 minuter.
3. Tillsätt socker, salt och mjölmix. Arbeta degen väl.
4. Låt jäsa i bunken under bakduk i 40 minuter.
5. Häll den lösa degen i en smord rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
6. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter.
7. Pensla brödet med vatten. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Pensla brödet igen med vatten direkt efter gräddningen. Låt svalna i bakduk.
Hur långt innan kan man göra tårtbotten? Funkar den att frysa? Blir väldigt sugen på att testa denna, har hittat många bra recept på din blogg :)
SvaraRaderaHej! Du kan göra tårtbottnen i förväg och frysa in den. Frys den i så fall direkt när den svalnat så att den inte blir torr. Vad roligt att du gillar mina recept!
RaderaHejsan! Ska prova på denna botten till smörgåstårta, är så less på dessa som jag försökt fixa för dom blir inte bra! Nu till frågan, ska smörgåstårtan göras samma dag som brödet är bakat, hur blir det bäst? Och väter du botten förrän du läger dit "smörjan" till tårtan? Tacksam för svar Nina :)
SvaraRaderaHej Nina! Jag brukar göra smörgåstårtan samma dag som brödet bakas, men finns det inte tid så går det bra att göra den i förväg och frysa in eller göra den dagen innan. Jag brukar pensla bottnarna med mjölk innan fyllningen läggs på för att få tårtan extra saftig. Lycka till! /Anneli
RaderaTack snälla för svaret! :) Blir att jag gör smörgåstårtan idag och garnerar imorgon bitti! Och jag penslar med soda stream vatten pga att den blir mjölkfri smörgåstårtan Nina :)
Radera