Leta i den här bloggen

onsdag 21 januari 2015

Vegetarisk shephard's pie

Shephard's pie är egentligen en slags paj med köttfärs som toppas med potatismos och gratineras i ugnen. Här har jag gjort en vegetarisk variant med linser och morot istället för köttfärs och det blev jättegott. Linsröran blir mustig och smakrik och tillsammans med gratinerat mos kan det inte bli annat än lyckat.

Vegetarisk shephard's pie
Linsröra:
1 stor gul lök, hackad
3 stora morötter, grovrivna
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 burk hela cocktailtomater
1 1/2 msk grönsaksfond
3 msk röd pesto
2 tsk dijonsenap
1 dl röda linser, sköljda
2 tsk torkad basilika
ca 3 dl vatten
Salt och peppar

Potatismos:
ca 800 g mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk
25 g smör
1 äggula
1 msk dijonsenap
Salt och vitpeppar

1. Linsröra: Fräs hackad lök och rivna morötter i olja i en gryta. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka ihop i minst 20 minuter. Anpassa mängden vatten, linsröran ska inte vara rinnig.
2. Potatismos: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen. Blanda ner mjölk, smör, äggula och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
3. Häll linsröran i en smord ugnsfast form. Bred eller spritsa potatismoset över linsröran.
4. Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter, tills moset fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar