Härlig tårta med fyllning av chokladmousse och hallon. Observera att receptet på tårtbottnen är för en liten form, gör receptet gånger 1,5 för en normalstor form på 24 cm. Moussen och frostingen räcker som de är till en större tårta.
Glutenfri chokladtårta med hallon
Tårtbotten:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl (80 g) potatismjöl
1 dl (60 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
3 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
en nypa salt
3/4 dl (75 g) kokhett vatten
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i äggsmeten.
3. Tillsätt det heta vattnet och blanda snabbt till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 19 cm i diameter) mjölad med potatismjöl.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Täck över kakan med aluminiumfolie efter en stund om den börjar få för mycket färg. Känn med en sticka att kakan är färdiggräddad, den ska vara torr.
6. Låt kakan svalna en stund i formen, stjälp sedan upp den på ett galler och låt svalna helt.
7. Dela kakan i tre bottnar.
Chokladmousse:
4 dl vispgrädde
4 äggulor
200 g mörk choklad
1. Smält chokladen och låt svalna något.
2. Vispa grädden och rör ner ca en deciliter i chokladen.
3. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
4. Vänd ner resterande grädde i chokladsmeten. Ställ kallt en stund.
Chokladfrosting:
60 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g cream cheese
1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp till en krämig frosting.
Fyllning och garnering:
1-2 dl hallonsaft
1-2 dl mosade hallon eller hallonsylt
Chokladmousse
Chokladfrosting
Olika sorters choklad till garnering
1. Lägg en botten på ett tårtfat och fukta den med saft. Bred på ett tunt lager hallonsylt eller mosade hallon. Bred på hälften av chokladmoussen över hallonen.
2. Lägg nästa botten ovanpå och upprepa proceduren.
3. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred över chokladfrosting så att det täcker hela tårtan.
4. Garnera med olika sorters choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar