Leta i den här bloggen

torsdag 9 oktober 2014

Glutenfri fyriskaka

Fyriskaka är en typ av sockerkaksliknande äppelkaka. Det här receptet är den glutenfria varianten av Birgitta Rasmussons klassiska recept på fyriskaka och var en av årets tekniska utmaningar i "Hela Sverige bakar".

Glutenfri fyriskaka
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
3-4 medelstora äpplen
Muscovadosocker
Kanel

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Rör smöret pösigt med sockret.
3. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölmixen blandat med bakpulver.
4. Rör till sist ner mjölken.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
6. Skala ev. äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker och kanel.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader 30-40 minuter.

Servera med vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar