Fyriskaka är en typ av sockerkaksliknande äppelkaka. Det här receptet är den glutenfria varianten av Birgitta Rasmussons klassiska recept på fyriskaka och var en av årets tekniska utmaningar i "Hela Sverige bakar".
Glutenfri fyriskaka
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
3-4 medelstora äpplen
Muscovadosocker
Kanel
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Rör smöret pösigt med sockret.
3. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölmixen blandat med bakpulver.
4. Rör till sist ner mjölken.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
6. Skala ev. äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker och kanel.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader 30-40 minuter.
Servera med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar