Leta i den här bloggen

söndag 12 oktober 2014

Glutenfria tebröd

Min egen glutenfria variant av australiensiska tebröd. Både jäst och bakpulver används för att få extra luftiga bröd. Creme fraiche ger krämighet och en lite syrlig smak. Bröden går bra att frysa och passar lika bra till frukost som till mellanmål eller tillbehör till soppa.

Glutenfria tebröd (24 st)
3 dl mjölk
2 dl rena havregryn
1/2 dl linfrön
50 g jäst
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk fiberhusk
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl majsmjöl
5 dl glutenfri mjölmix

1. Blanda mjölk, havregryn och linfrön i en kastrull. Koka upp och låt koka till en gröt i några minuter under omrörning. Låt gröten svalna.
2. Smula jästen i en bunke. 
3. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen med vätskan. 
4. Tillsätt gröten samt övriga ingredienser och arbeta ihop till en lite kladdig deg.
5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
6. Forma bullar av degen på mjölat bakbord eller klicka ut degen med hjälp av två skedar direkt på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem något.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
8. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar