Leta i den här bloggen

söndag 24 maj 2015

Glutenfri kanellängd med mandelmassa

Att baka kanellängder är enklare och går fortare än att göra kanelbullar. Dessutom blir det snyggt och inte minst otroligt gott. Den här saftiga längden med mandelmassa, kanel och vanilj är en av mina favoriter.

Glutenfri kanellängd med mandelmassa (2 st)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel
75 g mandelmassa

Garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker och mandelspån

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta den med degkrokar i minst 5 minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
6. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
9. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och kanel till fyllningen. Bred ut fyllningen på mitten av degplattorna (en tredjedel av plattan). Riv mandelmassan grovt och strö den över fyllningen.
10. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
11. Fläta längderna genom att lägga remsorna över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger osv.
12. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
13. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
15. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter tills längderna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar