Leta i den här bloggen

lördag 30 maj 2015

Glutenfri smördegsbakelse med sparris och räkor

Lyxig och god smördegsbakelse med sparris, räkor och hollandaisesås. Servera som förrätt eller som en lättare huvudrätt. Med ett ostflarn på toppen blir bakelsen extra festlig.

Glutenfri smördegsbakelse (4 portioner)
1 förpackning (500 g) glutenfri smördeg (Fria)
Ev. potatismjöl till kavling
1 uppvispat ägg
250 g sparris
500 g räkor med skal
Salladsblad och cocktailtomater
4 msk riven ost (gärna västerbotten) till ostflarn

Hollandaisesås:
150 g smör
2 äggulor
1 tsk citronsaft
2 msk vatten
Salt och svartpeppar
1 dl vispgrädde
1 msk persilja
1 msk gräslök
1 msk dill

1. Halvtina smördegen och dela varje platta i fyra delar, dvs totalt åtta delar. Kavla ut bitarna till kvadrater ca 0,5-1 cm tjocka. Pudra med potatismjöl om det är svårt att kavla.
2. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.
3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-15 minuter, tills de fått fin färg.
4. Lägg fyra högar av riven ost (ca 1 msk ost per hög) glest på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter tills det bildats fina flarn. Låt kallna.
4. Smält smöret till såsen i en kastrull.
5. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en skål. Ställ den i ett varmt vattenbad och vispa tills det tjocknar.
6. Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
7. Vispa grädden och blanda med såsen. Rör i örterna.
8. Bryt av nedersta delen på sparrisen och koka sparrisen i saltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av.
9. Fördela fyra av smördegsbottnarna på fyra tallrikar. Klicka på sås och lägg på sparris på varje botten. Skala räkorna och strö dem över sparrisarna. Täck med smördegslocken och garnera med lite sås, räkor och örter. Toppa med ostflarnen.
10. Lägg salladsblad och tomater runt om bakelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar