Bagels är en typ av bröd med hål i som kokas innan de gräddas. Det gör att bröden blir sega, saftiga och ganska kompakta. Min favorit är att äta dem nygräddade med färskost. Vill man ha en matigare bagel passar det bra med en skiva rökt lax och sallad som pålägg.
Glutenfria bagels (10 st)
25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 msk fiberhusk
2 tsk xantangummi (går att utesluta)
2 tsk salt
1 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
5 dl glutenfri grov mjölmix
6 dl glutenfri ljus mjölmix
Vatten och strösocker till kokning
Vallmo- och sesamfrön till garnering
1. Lös upp jästen i vattnet.
2. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Arbeta eventuellt in mer mjölmix om degen är kladdig.
5. Dela degen i 10 delar och forma till runda bullar. Tryck ut ett hål i mitten av varje bulle med pekfingret. Snurra degbiten runt fingret som en rockring så att det blir ett större hål.
6. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
7. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt en matsked strösocker per två liter vatten.
8. Lägg i ett par ringar i taget i det kokande vattnet och låt koka i ca 2 minuter på varje sida.
9. Ta upp ringarna med en hålslev, låt droppa av och lägg tillbaka på plåten. Strö över vallmo- och/eller sesamfrön.
10. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20-25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar