Leta i den här bloggen

torsdag 14 maj 2015

Glutenfria mockarutor

Klassisk mjuk kaka med många namn. Jag kallar den mockarutor men den går också under namnen kärleksmums, snoddas, kaffekaka, kokosrutor m.m. Vad man än kallar kakan så är det en riktig favorit hos många inklusive mig själv. För vem kan motstå en mjuk chokladkaka med söt mockaglasyr och kokos?

Glutenfria mockarutor (ca 30 bitar)
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
3 msk kakao
4 1/4 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kaffe
3 1/2 dl florsocker

Kokosflingor till garnering

1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet. 
4. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. 
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.  
6. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser direkt i kastrullen och rör till en slät glasyr. 
7. Bred glasyren över kakan och strö över kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.

2 kommentarer:

  1. Behövs nog det dubbla av kaffet till glasyren. Vart väldigt fast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men en väldigt god kaka glömde jag att säga ! :-)

      Radera