Leta i den här bloggen

fredag 9 oktober 2015

Glutenfri kladdkaka med jordnötstopping

Det här är helt klart ett av de godaste recepten jag någonsin tagit fram. En underbart kladdig kladdkaka med en gudomligt len och söt topping med krispiga salta jordnötter. En dröm för alla som precis som jag är galna i jordnötssmör, choklad och kladdkaka.

Glutenfri kladdkaka med jordnötstopping
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 dl kakao
1/2 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
Smör och kokos till formen

Jordnötstopping:
100 g smör
100 g (ca 1 dl) jordnötssmör
30 g (ca 2 msk) nutella
90 g (1 1/2 dl) florsocker
1 dl salta jordnötter
Flingsalt

1. Smält smöret till kakan i en kastrull och låt svalna i några minuter.
2. Vispa ner resterande ingredienser direkt i kastrullen i den ordning de står i receptet. 
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter), strödd med kokos.
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
5. Smält smöret till jordnötstoppingen i en kastrull. Rör ner jordnötssmör, nutella, florsocker och jordnötter. 
6. Bred toppingen över den avsvalnade kakan. Strö över lite flingsalt. 
7. Låt kakan stå kallt i minst en timme, men ta ut den ur kylskåpet ca 15 minuter innan servering så att den inte är kylskåpskall. 

Servera gärna med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar