Leta i den här bloggen

måndag 5 oktober 2015

Glutenfria lingonrundlar

Det här receptet experimenterade jag fram en regnig höstdag, perfekt väder för att vara inne och baka. Resultatet blev fantastiskt goda, mjuka och mustiga bröd som passar utmärkt att avnjuta med en kopp te och tända ljus i höstmörkret.

Glutenfria lingonrundlar (8 st)
30 g jäst
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
2 msk rapsolja
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
2 dl havregryn (ren havre)
5 dl glutenfri mjölmix (jag hade hälften Mixwell fullkornsbrödmix och hälften Finax röda mjölmix)
1 dl lingon

1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med den kalla mjölken.
2. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser utom lingonen och arbeta degen med degkrokar i några minuter.
4. Blanda ner lingonen.
5. Låt jäsa under bakduk i minst 60 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är kladdig.
7. Kavla ut degen till en ca 1 cm tjock platta. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

4 kommentarer:

  1. Låter gott och hälsosamt med lingonen i.
    Ska testas :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är både gott och hälsosamt, lycka till!

      Radera
  2. Tack för receptet, de blev jättefina och så goda!

    SvaraRadera