Underbart saftig och smakrik saffranskaka som är en riktig favorit till jul och advent. Med den syrliga lingongrädden till blir det en extra god smakupplevelse.
1 kuvert (1/2 g) saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl (70 g) mandelmjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 1/2 dl (150 g) glutenfri mjölmix
Lingongrädde:
Lingongrädde:
1 1/2 dl lingon
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1. Smält smöret och låt svalna något.
2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
4. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt svalna.
8. Rör ihop lingon och strösocker till lingongrädden i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon.
9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen.
8. Rör ihop lingon och strösocker till lingongrädden i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon.
9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen.
Pudra florsocker över kakan innan servering. Servera med lingongrädden.
Foto: Thomas Hjertén (Tidningen Baka Glutenfritt)
Foto: Thomas Hjertén (Tidningen Baka Glutenfritt)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar