Leta i den här bloggen

onsdag 25 november 2015

Glutenfri saffranskaka

Underbart saftig och smakrik saffranskaka som är en riktig favorit till jul och advent. Med den syrliga lingongrädden till blir det en extra god smakupplevelse. 

Glutenfri saffranskaka
175 g smör
1 kuvert (1/2 g) saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl (70 g) mandelmjöl
1 dl (80 g) potatismjöl
2 1/2 dl (150 g) glutenfri mjölmix

Lingongrädde:
1 1/2 dl lingon
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde

1. Smält smöret och låt svalna något.                                        
2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. 
4. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken. 
5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. 
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 45 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt svalna.
8. Rör ihop lingon och strösocker till lingongrädden i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon.
9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen. 

Pudra florsocker över kakan innan servering. Servera med lingongrädden.

Foto: Thomas Hjertén (Tidningen Baka Glutenfritt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar