Leta i den här bloggen

tisdag 17 november 2015

Glutenfria blåbärsbiskvier

Goda och krämiga biskvier med blåbärsfyllning och vit choklad. En smakfull variant av klassiska chokladbiskvier.

Glutenfria blåbärsbiskvier (ca 20 st)
200 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:
175 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm*
ca 1/2 dl blåbärssylt

* Vaniljkräm:
1 äggula
1 msk strösocker
2 tsk maizena
1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Topping:
200 g vit choklad
ca 20 torkade blåbär

1. Riv mandelmassan grovt och blanda den med äggvitan.
2. Bred eller spritsa ut smeten till små runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175 grader ca 10 minuter, tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt svalna en stund, flytta sedan över dem till ett galler och låt kallna.
4. Vispa ihop äggulor och socker till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt maizenan under vispning. Vispa i grädde och mjölk. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsockret.
5. Rör smöret mjukt och smidigt. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Tillsätt lite i taget av vaniljkrämen (obs! Endast en deciliter av vaniljkrämen) och blanda ordentligt. Rör sedan ner blåbärssylten och blanda till en jämn kräm.
6. Bred smörkrämen toppigt på undersidan av biskvibottnarna. Ställ dem kallt i minst 30 minuter.
7. Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen och toppa med ett torkat blåbär. Ställ kallt tills chokladen stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar