Leta i den här bloggen

torsdag 26 november 2015

Glutenfria lunchpepparkakor

Jag fick ett mail från en förtvivlad farmor vars barnbarn hade fått diagnosen celiaki. Hon kämpade nu med att få till sina traditionella sega pepparkakor glutenfritt för sitt barnbarns skull, men lyckades inte få till segheten och bad mig om hjälp. Jag blev glad över att kunna hjälpa till och provade fram ett recept som jag blev riktigt nöjd med. De här pepparkakorna blir härligt sega och smakar faktiskt pepparkaka trots att pepparkakskryddor inte är med i receptet. De är fantastiskt goda att äta med smör och ost på.

Glutenfria lunchpepparkakor (ca 25 st)
1/2 uppvispat ägg
75 g farinsocker
250 g ljus sirap
8 g pofiber
1 tsk (3 g) fiberhusk
knappt 1 tsk bikarbonat
270 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning

1. Vispa ihop ägg och farinsocker.
2. Rör ner sirapen. 
3. Blanda fiberhusk, bikarbonat och mjölmix och rör ner i smeten. Den ska bli lös.
4. Låt ligga kallt i ett dygn. 
5. Stjälp upp degen på ett bakbord med mjölmix. Arbeta in mer mjölmix tills degen är hanterbar, men ta så lite som möjligt.
6. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar med ett mått eller glas, ca 6 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 6-7 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar