Skumrutor, gräddbullar, mumsmums, kokosrutor.. Det här bakverket har många namn. Eftersom jag valde att göra dem fyrkantiga tycker jag att skumrutor passar bäst. De är enkla att göra och smakar precis som de man kan köpa, om inte godare.
Glutenfria skumrutor (ca 35 st)
4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 dl kokande vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
Garnering:
6 dl kokos
2 1/2 msk kakao
1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en stor skål.
2. Lös upp gelatinpulvret i det kokande vattnet och låt stå i några minuter.
3. Vispa ner gelatinblandningen i sockerblandningen och vispa sedan med elvisp i 30 minuter till en tjock och fluffig smet.
4. Blanda kokos och kakao till garneringen och strö ett jämnt lager (ca 2 dl) i en form, 20x30 cm.
5. Bred över smeten och täck med kokosflingor (ca 2 dl).
6. Låt kakan stelna i minst två timmar i kylen. Skär sedan i bitar och doppa snittytorna i resten av kokosen. Förvara skumrutorna kallt. De går också bra att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar