Teff är ett naturligt glutenfritt sädesslag som härstammar från Etiopien. Mjölet är rikt på näring och mineraler och ger en mustig och god brödsmak tycker jag. Tidigare har jag beställt teffmjöl på internet men nu har Risenta lanserat teffmjöl i sitt sortiment så nu finns det i välsorterade livsmedelsbutiker. Alltid roligt när glutenfria mjölsorter blir mer lättillgängliga. Det här brödet blir luftigt och saftigt och får en djup och mustig brödsmak.
Glutenfritt grovt teffbröd
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olja
1 1/2 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk xantangummi
1 dl pofiber
1 dl teffmjöl
2 dl havregryn (ren havre)
4 dl glutenfri mjölmix (jag använde hälften ljus och hälften grov)
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en jämn smet.
3. Klicka ner smeten i en smord bakform (1 1/2 liter).
4. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Jag snubblade in på den här bloggen helt apropå ingenting och hittade MASSOR av recept som jag tänker prova. Jag är relativt ny på det här glutenfritt och något vettigt brödrecept har jag inte hittat ännu så det här kommer jag testa i mellandagarna!
SvaraRaderaVad roligt! Lycka till med bakningen!
Radera