Kryddiga pepparkakor fyllda med en klick len nutella. Det går också bra att använda färdig glutenfri pepparkaksdeg om du inte har tålamod att vänta på att degen ska mogna.
Glutenfria pepparkaksgrottor med nutella (ca 25 st)
50 g smör
1/4 dl strösocker
1/4 dl farinsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
3 msk kallt vatten
1 litet ägg
1/2 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix
Nutella
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Koka upp och ta av kastrullen från plattan.
3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
7. Ta fram degen ur kylskåpet en stund innan den ska bakas ut.
8. Forma degen till en rulle och skär den i ca 30 bitar. Rulla bitarna till bollar och gör en fördjupning i mitten av varje boll.
9. Lägg pepparkaksbollarna på plåtar med bakplåtspapper och klicka i nutella i fördjupningarna.
10. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar