Lite tjockare pepparkakor som blir krispiga på ytan och lite mjuksega och goda inuti.
Glutenfria tjocka pepparkakshjärtan (ca 30 st)
50 g smör
1/4 dl strösocker
1/4 dl farinsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
3 msk kallt vatten
1 litet ägg
1/2 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix
Ägg och pärlsocker till garnering
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Koka upp och ta av kastrullen från plattan.
3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
7. Ta fram degen ur kylskåpet en stund innan den ska bakas ut.
8. Rulla degen till en rulle lika tjock som ett litet hjärtformat pepparkaksmått. Skiva rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stansa ut hjärtan med pepparkaksmåttet och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar