Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting (ca 30 st)
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
130 g grovriven mandelmassa
2 ägg
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 msk kokhett vatten
2 dl gräddfil
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mandelmjöl
3 dl glutenfri mjölmix (tex Semper fin mix)
Lingonfrosting:
50 g rumsvarmt smör
200 g cream cheese
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
2 dl frysta lingon
1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt mandelmassan och rör ner äggen, ett i taget.
3. Lägg saffranet i en liten kopp och häll över det kokheta vattnet. Låt dra i ca 10 minuter.
4. Tillsätt saffran och gräddfil till smeten.
5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
6. Häll smeten i en form (ca 25x30 cm) klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
8. Blanda smör, cream cheese och vaniljsocker till frostingen i en bunke. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa krämigt med elvisp.
9. Blanda ner 1 dl av lingonen och vispa lite till.
10. Bred frostingen över kakan och strö över resterande lingon. Skär i rutor.
Foto: Thomas Hjertén (Tidningen Baka Glutenfritt)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar