Mjukt bröd som får vörtkaraktär av julmust och kryddor. Smakar underbart som det är eller med en skiva julskinka på.
Glutenfritt vörtbröd
25 g jäst
2 dl julmust
2 dl vatten
1 1/2 msk fiberhusk
1/4 dl rapsolja
1/4 dl mörk sirap
1 dl pofiber
1/2 tsk salt
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 uppvispat ägg
1/2 dl russin
5 1/2 dl glutenfri grov mix
Hett vatten och mörk sirap till pensling
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm julmust och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i några minuter.
5. Klicka ner degen i en smord brödform (1 1/2 liter) och jämna till ytan.
6. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40-50 minuter.
8. Blanda lika delar hett vatten och sirap och pensla brödet med sirapsvattnet direkt när det kommit ut ur ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar