Leta i den här bloggen

onsdag 2 december 2015

Glutenfria saffransbullar med vaniljfyllning

Underbart goda och saftiga saffransbullar med krämig vaniljfyllning.

Glutenfria saffransbullar med vaniljfyllning (ca 35 st)
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
2 kuvert (1 g) saffran + 1 tsk strösocker
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl glutenfri mjölmix

Vaniljfyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 msk mjölk
1 nypa salt
Florsocker

1. Börja med att röra ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen. Klicka ut 35 små klickar på en bricka och ställ den i frysen.
2. Mortla saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker.
3. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
4. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
5. Häll på resten av degspadet och vispa ner fiberhusken. Låt svälla i 10 minuter.
6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 35 delar och forma till bullar. Lägg dem i aluminiumformar eller pappersformar på plåtar.
9. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en i varje bulle.
10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
11. Vispa ihop ägg, mjölk och salt och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Vilken glutenfri mjölmix brukar du använda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till de här bullarna har jag använt Semper Mix. Finax röda mjölmix tycker jag också är bra att baka med. Lycka till!

      Radera