Chokladbiskvier är ett av mina favoritbakverk med sina härligt sega mandelbottnar och gudomligt goda smörkräm. Den här tårtan är ett festligt alternativ till chokladbiskvier, som dessutom går fortare och inte är lika pyssligt att göra. Receptet går självklart också att använda till vanliga chokladbiskvier.
Chokladbiskvitårta
Botten:
200 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
1 äggula
Glasyr:
150 g mörk choklad
1 msk rapsolja
1. Riv mandelmassan och arbeta in äggvitan till en jämn smet.
2. Spritsa eller bred ut smeten till en botten, ca 22 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 175 grader tills den börjar få färg, ca 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan från plåten.
4. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en fluffig kräm.
5. Bred smörkrämen över den kalla mandelbottnen. Ställ kallt en stund.
6. Smält chokladen till glasyren tillsammans med oljan. Låt svalna något och bred sedan chokladen över biskvitårtan. Låt stelna i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar