Leta i den här bloggen

söndag 11 maj 2014

Grovt fröbröd

Ett riktigt grovt och gott bröd med mycket näring och fibrer. Nyponskalmjöl är en mjölsort som jag fastnat för på senare tid. Det är sött och syrligt och fullspäckat med antioxidanter och kalcium. Ett enda nypon ger hela dagsbehovet av C-vitamin! Mjölet ger även brödet en vacker färg och fungerar som ett bindemedel. Genom att ställa in vatten i ugnen får brödet en hård skorpa men blir mjukt och saftigt inuti.

Grovt fröbröd
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 msk psylliumfröskal
1 msk nyponskalmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 dl majsmjöl
3 dl rismjöl

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Rör ner övriga ingredienser och arbeta degen i några minuter.
2. Häll degen i en smord brödform.
3. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt in brödet på galler i nedre delen av ugnen och ställ samtidigt in en liten skål med kallt vatten nederst i ugnen.
5. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar