Leta i den här bloggen

torsdag 15 maj 2014

Knäckig kladdkaka

Ljuvlig deluxevariant av kladdkaka med ett segt täcke av knäck som smälter ihop med kakan och gör den oemotståndlig. Jag har bytt ut vetemjölet mot rismjöl och potatismjöl för att göra kladdkakan glutenfri.

Knäckig kladdkaka
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
3/4 dl rismjöl
1/2 dl sirap

Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
1 dl havregryn
3/4 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Smält smöret till chokladsmeten i en kastrull.
2. Rör ihop alla ingredienser till chokladsmeten, tillsätt det smälta smöret sist.
3. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, bröad med kokos.
4. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
5. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten i formen.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Låt svalna.

Pudra florsocker över kakan innan servering och servera med vispad grädde eller vaniljglass.

2 kommentarer:

  1. I knäcksmeten står det 1/2 ljus sirap, antog att det var dl som avsågs. Men kakan blev inte lyckad, väldigt rinnig och söt ovandel. /Maya

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maya! Tack för din kommentar. Du har rätt, det ska vara 1/2 dl ljus sirap, ska genast lägga till det i receptet. Vad synd att den inte lyckades, kanske den var för kort tid i ugnen? Jag har gjort den flera gånger och då har täcket blivit knäckigt och fast och underdelen kladdig. /Anneli

      Radera