Leta i den här bloggen

måndag 14 juli 2014

Brasiliansk fiskgryta

Brasiliansk fiskgryta, även kallad moqueca, är en av Brasiliens nationalrätter och finns i många olika versioner. Det här är min variant på denna härligt smakrika fiskrätt som blev den perfekta middagen på finaldagen av fotbolls-VM i Brasilien.

Brasiliansk fiskgryta (4 portioner)
600 g torskfilé i bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk citronsaft
2 msk limesaft
1 msk salt
1 krm svartpeppar
olivolja
1 gul lök, hackad
2 paprikor (gärna i olika färger)
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 nypa chiliflakes
1 msk fiskfond
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 tsk strösocker
1/2 purjolök, strimlad
1 burk kokosmjölk (400 g)

1. Lägg fisken i en bunke. Tillsätt vitlök, citron- och limesaft, salt och peppar och blanda försiktigt. Låt stå och dra medan du gör resten.
2. Bryn den gula löken i olivolja i en gryta tills den mjuknar.
3. Skär paprikorna i bitar och tillsätt till grytan tillsammans med paprikapulver, spiskummin, koriander och chiliflakes. Fräs tills paprikabitarna börjar mjukna.
4. Tillsätt fiskfond, tomatpuré, krossade tomater, socker och purjolök. Låt koka i 5 minuter.
5. Lägg ner fiskbitarna i grytan och häll på kokosmjölken. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda sakta i ca 10 minuter tills fisken är klar. Smaka av med salt, peppar och lime eller citron.

Servera med brasilianskt lökris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar