Smarrig glutenfri tårta med schweizernötmousse på mandelbotten.
Mandeltårta med schweizernötmousse
Botten:
100 g mandel
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
Schweizernötmousse:
2 äggulor
3 dl vispgrädde
200 g schweizernötchoklad
1. Mal mandeln.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
3. Vispa ner sockret lite i taget och vispa till en slät maräng.
4. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna på formen.
6. Bred ut mandelsmeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 20-25 minuter. Låt svalna och lossa sedan bottnen. Ta bort bakplåtspappret och diska kanten på formen. Lägg tillbaka mandelbottnen i formen och spänn fast kanten igen.
7. Koka upp 1 dl av vispgrädden i en kastrull. Bryt ner chokladen i grädden och rör tills chokladen smält och blandat sig med grädden.
8. Vispa upp äggulorna i en bunke och blanda ner chokladen. Blanda väl.
9. Vispa resterande 2 dl av grädden och vänd ner den i chokladsmeten. Rör försiktigt till en glansig och fin mousse.
10. Bred schweizernötmoussen över mandelbottnen i formen. Låt stå kallt några timmar innan servering. Garnera tårtan med vispad grädde och bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar